poniedziałek, 5 listopada 2012

CAKE WITH WHITE CHOCOLATE MOUSSE

Tak jak obiecałam dziś chciałabym Wam przedstawić mój pierwszy post kulinarny. Gotowanie to moja druga pasja po modzie. Moją specjalnością są desery dlatego dziś pokażę Wam jak zrobić ciasto z musem z białej czekolady. Chciałabym też poinformować, że od dziś mój blog będzie tłumaczona na język angielski

Translation: As I promised, today I would like to present you with my first cooking post. Cooking is my second passion after fashion. My specialities are desserts, Thats why today I want to teach you how to make a cake with white chocolate mousse. I also would like to inform you that from today my blog will be translated into english.

Na ciasto:
- 6 białek;
- 150g cukru pudru;
- 180g zmielonych migdałów (bez skóry);
- 40g ciemnego kakao;
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady.

To make a cake:
- 6 egg whites;
- 150g of castor sugar;
- 180g of ground almonds;
- 40g of dark cocoa;
- 1 bar of dark chocolate.




Na początku ubijamy białka (można dodać szczyptę soli). Do piany dodajemy cukier puder i dalej ubijamy. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Do piany z cukrem dodajemy migdały kakao i czekoladę. Masę wlewamy do okrągłej formy i pieczemy 17-20 w temperaturze 180 stopni.

At first whip the egg whites into a froth (you could add pinch of salt). When the froh is ready add castor sugar and whip again. Chop the dark chocolate into a small pieces. Next add cocoa, almonds and chopped chocolate to the froth. Mix and put into a round baking bin. Bake for 17-20 min in 180 degree oven.



Na mus:
- 6 żółtek;
- 700ml śmietkanki 36%;
- 100g masła;
- 3 tabliczki białej czekolady.

To make a mousse: - 6 yolks;
- 700ml of whipping cream;
- 100g of butter;
- 4 soup spoons of castor sugar;
- 3 bars of white chocolate.


Na początku do dużej miski wrzucamy żółtka i 200 ml śmietanki i mieszamy. Do średniego garnka wlewamy ok. szklanki wody i gotujemy. Czekolade siekamy. Miskę z mieszanką umieszczamy na garnku, tak żeby para wodna podgrzewała miskę od spodu. Spód miski nie może mieć kontaktu z wodą. Masę mieszamy, aż stanie się gęsta i gorąca. Do gorącej masy dodajemy masło i czekoladę i mieszamy aż wszystko się połączy. Gotową masę odstawiamy do wystudzenia. W miedzyczasie ubijamy pozostałą śmietanę. Śmietana musi być mocno schłodzona. Do ubitej śmietany dodajemy cukier puder i znów mieszamy. Gdy bita śmietana będzie gotowa łączymy ją z gotowaną masą. Robimy to stopniowo, żeby mus nie stracił puszystości. Gdy już mus będzie gotowy nakładamy go na schłodzone ciasto i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem ciasto należy posypać kakaem.

At first put the yolks and cream into a big bowl and mix it. Put 1 glass of water into a medium pan and boil it. Put the bowl with cream on the pan. Don;t tel the bowl touch the hot water. You must keep then over the water-vapour. Mix until the mass become sthick. Chop the white chocolate and butter. Add it into the hot mass and mix. Next take it from the pan and put a side to cool. Meanwile whip the cream, at the end of whipping, add castor sugar. Then add this to the cold white chocolate mass and mix carefully. At the end put the mousse on the cake and put it to the fridge over night. Before serving sprinkle dark cocoa on the top of a cake.




Bon Appetit!


16 komentarzy:

  1. Jest prawie 23:00 a gdy zobaczyłam to ostatnie zdjęcie- poczułam, że ślina napływa mi do ust!
    Ależ to smakowicie wygląda!
    Gratuluję zdolności!
    Pozdrawiam,
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  2. Dopiero co schudłam a gdzie się nie obejrzę wszędzie jakieś pyszności i to w dodatku łatwe w wykonaniu... :D
    Dodaję do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Great post! I'm your new Follower.. I hope you visit my blog sometimes.. Thank's! :) Kisses from VV!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Thank you for your comment. You have a great blog and I am following it now!

    http://thehandbagconcept.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. To tak jak u mnie - kocham "kucharzenie" zaraz po modzie:) ciacho wyglada bardzo apetycznie i pewnie tak smakuje!!! Pozdrawiam www.modnyswiatfrankie.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojeju ale mi smaka narobiłaś *.* Cudnie wygląda!
    Obserwujemy? :>

    OdpowiedzUsuń
  8. looks sooo good!
    Maybe you want to follow eatch other? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo inspirująco tu u Ciebie, wyglądasz pięknie. Zapraszam do siebie, a może obserwujemy?

    pozdrawiam
    www.madamedeluxe.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. followed back ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. You have an absolutely amazing blog! You are very beautiful too! :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aż mi ślinka pociekła na sam widok :) muszę kiedyś zobaczyć czy by mi wyszło coś takiego, bo mam dwie lewe ręce do gotowania (jak na złość).
    Również obserwuję. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. hej kochana, nominowałam Twojego bloga, więcej szczegółów na moim blogu :) zapraszam do wspólnej zabawy :)

    pozdrawiam
    www.madamedeluxe.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda pysznie, szkoda, że ja całkowicie jestem pozbawiona zdolności kulinarnych :D

    OdpowiedzUsuń